Huidafwijkingen

Stoort u zich aan een huidafwijking die maar blijft groeien. Of u wilt eindelijk af van die irritante moedervlek. Of scheert u telkens de bobbel op uw huid open?

Informeer gewoon eens wat de mogelijkheden zijn. Met onze ervaring weten we vaak al snel wat voor u de beste oplossing is. En, als opereren niet de beste optie is, verwijzen we u door naar onze inpandige huidtherapeutes van Cosmetique Totale. 

Wat zijn de klachten?

Afhankelijk van de klachten, wordt het verwijderen van een huidafwijking vergoed door uw zorgverzekeraar. Hiervoor zijn regels opgesteld door de zorgverzekeraars. Bij Friesland Kliniek kunnen we, door te luisteren naar uw klachten en de huidafwijking te onderzoeken, beoordelen of u in aanmerking komt voor vergoeding of dat u het verwijderen van de huidafwijking zelf moet betalen. In het algemeen geldt dat als u geen klachten heeft van de huidafwijking, maar u het alleen niet mooi vindt, u de behandeling zelf zal moeten bekostigen.

Behandeling

Nadat u lekker bent gaan liggen  in de behandelstoel wordt de huidafwijking afgetekend. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. We dienen de injecties toe met een dunne naald en een gebufferde verdovingsvloeistof, om de verdoving zo pijnloos mogelijk te maken. Na het weghalen van de huidafwijking worden kleine bloedende vaatjes gestelpt met behulp van electrocoagulatie (dichtbranden van bloedvaatjes). Als we tevreden zijn, wordt de wond gehecht. Hechtingen kunnen oplosbaar, niet oplosbaar of een combinatie van beide zijn. Als wij het nodig vinden zal het verwijderde weefsel worden opgestuurd naar de patholoog voor onderzoek. Over de hechtingen gaan hechtpleisters om het litteken zo rustig mogelijk te laten genezen. Even bijkomen en dan mag u weer naar huis. Het is veelal niet verstandig zelf te rijden. 

Nazorg na de operatie

Dit is een beetje afhankelijk van de plek waar de huidafwijking is weggehaald. In het algemeen geldt: laat een drukverband in ieder geval 48 uur zitten. Litteken moet minimaal 24 uur droog blijven. Hechtpleisters laten zitten totdat de hechtingen verwijderd worden of wondcontrole. Ons advies is om de eerste week niet te sporten of (zwaar) lichamelijke arbeid te verrichten. Na 7 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd. Pas de eerste 6 weken goed op met blootstelling aan te veel zonlicht. Dit kan een bruine verkleuring van de huid veroorzaken juist in het geopereerde gedeelte. Wij adviseren om een zonnecrème SPF50 te gebruiken om dit te voorkomen.